Aloittelevan Kalevan kiertäjän opas

Kalevan Kierros on kestävyysurheilukilpailusarja, jossa kisaillaan kuudessa eri ulkoilmalajissa: luistelu, hiihto, juoksu, soutu, pyöräily ja suunnistus. Kierros järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1977. Osalajipaikkakunnat vaihtuvat muutaman vuoden välein. Matkojen pituudet ovat vaihdelleet vuosien saatossa, mutta tällä hetkellä minimimatkat ovat: luistelu 30km, hiihto 40km, juoksu 21,1 km, soutu 20km, pyöräily 60km ja suunnistuksessa noin 15 km. Luistelussa, pyöräilyssä ja suunnistuksessa kaikki tekevät suorituksensa samalla tyylillä ja matkalla. Hiihdossa voi valita perinteisen ja vapaan tyylin. Juoksussa voi juosta puolimaratonin tai maratonin. Soudussa voi suorituksen tehdä yksiköllä, vuorosoutuveneellä, parisoutuveneellä tai meloen.

Kalevan Kierros 2024

Ilmoittautuminen Kierrokselle

Kalevan Kierrokselle ilmoittautuminen tapahtuu Suomisportin kautta. Voit osallistua Kierrokselle yksilönä tai osana jotain joukkuetta. Kierrokselle voi ilmoittautua yksilönä mukaan missä vaiheessa vuotta tahansa maksamalla jäsen- ja yksilökilpailulisenssin (50€). Joukkue koostuu 4-6 kiertäjästä ja joukkue osallistuu vähintään sekajoukkueiden kisaan ja mikäli kaikki jäsenet ovat naisia, niin sitten lisäksi myös naisten joukkuekisaan.  Joukkueessa jäsen- ja joukkuekilpailulisenssin hinta on 40€. Joukkueen kokoonpano tulee ilmoittaa 20.1.2024 mennessä. Voit koota oman joukkueesi tai sitten voit kysellä, tarvitseeko joku muu joukkue vahvistuksia. Kalevan Kierroksen sivuilla on lista, millaisia joukkueita Kierroksella on jo nyt mukana.

Tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen löydät täältä:

Kalevan Kierroksen osakilpailuihin voit ilmoittautua kunkin osakilpailun sivuilta. Löydät osakilpailuiden sivut päävalikosta kohdasta Lajit tai Kalevan Kierroksen etusivulta.

Pistelasku

Kalevan Kierroksen pisteet lasketaan siten, että jokaisesta hyväksytystä osakilpailun loppuun suorittamisesta saa yhden suorituspisteen. Kalevan Kiertäjän tittelin saa vähintään neljä lajia hyväksytysti vuodessa suorittaneet osallistujat. Kuuden lajin suorittaneet saavat kultaisen mitalin, viiden lajin suorittaneet hopeisen ja neljä lajia suorittaneet pronssisen. Suorituspisteiden lisäksi jokaisesta lajista jaetaan taulukkopisteitä.

Jokaisesta osakilpailusta jaetaan taulukkopisteitä kaavan

1000 – kerroin * log (oma aika / voittajan aika)

mukaan siten, että osakilpailun voittaja saa 1000 pistettä. Miinuspisteitä ei jaeta.

Voimassa olevat kertoimet osalajeittain ovat seuraavat:

Luistelu             2800

Hiihto                 2000

Juoksu               2000

Soutu                 3500

Pyöräily             2800

Suunnistus       1300

Henkilökohtaisissa yhteiskilpailutuloksissa suorituspisteet ratkaisevat ensisijaisesti. Eli kuusi lajia suorittanut ja niissä 3000 pistettä kerännyt kiertäjä on tulosluettelossa korkeammalla kuin viidessä lajissa 3200 pistettä kerännyt kiertäjä.

Kalevan Kierroksessa kilpaillaan ikäsarjoittain yksilökilpailussa, jossa ovat sarjat sekä miehille että naisille. Sarjat ovat: alle 22v, yleinen sarja ja sarja 40 – 50 vuotiaille, tämän jälkeen sarjat muodostuvat viiden ikävuoden välein 80-vuotiaaksi saakka. Ikäsarja perustetaan, mikäli sarjaan ilmoittautuu vähintään kuusi osallistujaa. Alle kuuden osallistujan sarjat yhdistetään lähinnä nuorempaan sarjaan niin monta kertaa kunnes kuuden osallistujan minimiosallistujamäärä täyttyy.
Alle 22-vuotiaiden ja yli 80-vuotiaiden sarjat perustetaan riippumatta ilmoittautuneiden määrästä. Kalevan Kierroksessa kilpaillaan myös kokonaiskilpailussa (kaikki ikäluokat samassa sarjassa), jossa naiset ja miehet kilpailevat samassa sarjassa, sekä naisten kokonaiskilpailussa.

Joukkuekilpailu

Kalevan Kierroksella on joukkuekilpailu kokonaiskilpailuun sekä nais- sekajoukkueille. Kierrokselle osallistuvassa joukkueessa voi olla korkeintaan kuusi jäsentä. Tulokseen lasketaan mukaan joukkueen neljän parhaan jäsenen saavuttama tulos kussakin osakilpailussa.  Joukkueen jäsenet on nimettävä Kalevan Kierrokseen ilmoittautumisen yhteydessä ennen ensimmäistä osakilpailua. Joukkuekilpailutuloksissa taulukkopistesumma ratkaisee joukkueiden paremmuusjärjestyksen.

Vuosittaiset eniten pisteitä keränneiden palkinnot luovutetaan syksyllä kierroksen päätyttyä vuosijuhlassa koko kierroksen kuudelle parhaalle. Tämän lisäksi palkitaan kuusi parasta naista sekä ikäsarjojen kolme parasta. Lisäksi palkitaan joukkuekilpailujen kolme parasta ja kolme parasta naisjoukkuetta.

Mikäli haluat tutustua tarkemmin Kalevan Kierroksen sääntöihin, niin voit lukea ne täältä:

 

Harjoittelu

Opas kiertäjän harjoitteluun löytyy täältä:

 

Sosiaalinen media ja mistä kysyä neuvoa.

Kalevan Kierroksen facebook-sivulla on Kalevan Kierroksen hallituksen julkaisemia Kalevan Kierrosta koskevia uutisia. Muut pystyvät kommentoimaan siellä julkaisuja, mutta eivät itse pysty tekemään uusia julkaisuja.

Kalevankiertäjät facebook-ryhmä on Kalevan kiertäjistä ja Kierroksesta kiinnostuneiden ryhmä, jossa voi kuka tahansa ryhmän jäsen aloittaa keskustelun. Siellä voi myydä, ostaa tai vuokrata Kierroksella tarvittavia välineitä. Siellä voi myös kysellä kimppakyytien perään osalajipaikkakunnille matkustettaessa. Siellä voi myös kysyä neuvoa sinua askarruttavista aiheista.

Myös Instagramissa on joitain Kalevan Kierrokseen liittyviä asioita.

Kalevan Kiertäjä Hannu Saarinen on aktiivinen videoiden tekijä. Hänellä on todella paljon Kalevan Kierrokseen liittyvää videota nähtävillä.

Monilla uusilla kiertäjillä tulee mieleen ennen osalajia tai välineiden hankintaa asioita, joista haluaisi kysyä kokeneemmilta kiertäjiltä. On perustettu WhatsApp-ryhmä, jossa voi kysyä kaikkea Kalevan Kierroksen lajeihin liittyviä asioita. Ryhmään pääsee mukaan kuka vaan, joka on kiinnostunut Kalevan Kierroksesta, sen osalajeista tai lajien käytännön järjestelyistä. Näin aluksi kysymykset liittyvät varmaan enimmäkseen luisteluun, mutta myöhemmin keskustelua tulee muistakin lajeista. Ryhmässä on ainakin muutamia kokeneita kiertäjiä, jotka pyrkivät vastaamaan esitettyihin kysymyksiin.

Kalevan Kierroksen on myös oma podcast-kanava, jossa on haastateltavana Kierrokseen liittyviä henkilöitä.

Kiertäjä on Kalevan Kierroksen uutiskirje sähköpostiin. Siinä käsitellään ajankohtaisia asioita. Tilaa uutiskirje, niin olet ajan tasalla missä mennään:

Kalevan Kierroksen hallitus toteuttaa osalajien kilpailuiden käytännön järjestelyt paikallisten kilpailunjärjestäjien kanssa. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää eri osalajeista, niin voit kysellä pohtimiasi asioita osalajivastaavilta. Hallituksessa on jaettu järjestelyvastuut. Täältä löydät hallituksen kokoonpanon ja vastuut:

 

Kalevan Kierroksen osalajit

Luistelu

 

Luistelu voidaan suorittaa joko teko- tai luonnonjäällä. Matka on noin 30km. Vuonna 2024 luistelu on Seinäjoella 400 m tekojääradalla. Parhaat luistelevat tuon matkan alle tunnin ja pisimpään radalla viihtyvät saattavat käyttää yli kaksi tuntia. Liikkeelle lähdetään yhteislähdöllä viidessä tai kuudessa erässä. Parhaat luistelijat on jaettu kahteen kuumaan erään. Kilpailussa on kypäräpakko ja peesauskielto.

Luonnonjäällä luistelu eroaa oleellisesti tekojääluistelusta. Turvavarusteet ja luistelutyyli pitää sovittaa omien taitojen mukaan. Kaikkien kokeneimmat luistelijat saattavat selvitä samoilla varusteilla kuin tekojäälläkin, mutta aloittelevien kannattaa panostaa hieman enemmän turvallisuuteen, varsinkin kaatumisista johtuvien vammojen välttämiseksi. Mitä turvavarusteita saatat tarvita ja mitä kannatta ottaa huomioon luonnonjäällä luistellessa. Lue tarkemmat ohjeet täältä:

Millaista vauhtia eri luistimilla pääsee? Se selviää täältä:

Luistelua varten kannattaa käydä harjoittelemassa luonnonjäällä muutama kerta, jotta sopiva itseluottamus omaan luisteluun paranee. Mistä löytyy ratoja harjoittelua varten? Täältä voit tutkailla oman alueesi mahdollisia ratoja:

Miten pisteitä kertyy luistelusta? Jos voittaja luistelee matkan aikaan 58 min, niin 1.10 tuloksella tulee pisteitä 771 ja 1.30 ajalla saa pisteitä 466. Kahden tunnin luistelustakin saa vielä 116 pistettä.

 

Hiihto

Kalevan Kierroksella hiihdon voi suorittaa sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä. Vuorovuosin suositaan jompaa kumpaa tyyliä. Perinteisen hiihtotavan vertailuaika on saavutettu suoritusaika. Vapaan hiihtotavan vertailuaika saadaan kertomalla suoritusaika vuorovuosin niin, että ”vapaan hiihtotavan vuosina” kerroin on 1,06 ja ”perinteisen tyylin vuosina” kerroin on 1,18. Molempien tyylien vertailuajat yhdistetään ja paras saa 1000 pistettä, johon muita aikoja verrataan. Vuonna 2024 Jyväskylässä on perinteisen tyylin vuosi eli vapaan tyylin tulos kerrotaan kertoimella 1,18, jotta saadaan vertailukelpoinen aika periteisen tyylin aikaan. Eli mikäli hiihtää perinteisellä ajan 3.15.00, lasketaan lajipisteet tuolla ajalla, mutta vapaalla hiihdetty aika 2.50.00 kerrotaan 1,06:lla, niin pisteitä lasketaan ajalla 3:00:12.

Molemmille tyyleille on oma yhteislähtö. Perinteisen tyylin lähtö on ensin ja vapaan tyylin startti hieman myöhemmin. Reitti on molemmilla tyyleillä sama. Tämän vuoden hiihto on Jyväskylässä osittain mäkisessä maastossa noin 50 km matkana.

Miten pisteitä kertyy hiihdosta? Jos voittaja hiihtää perinteisellä tyylillä ajan 2.20, niin kolmen tunnin pertsan hiihdosta saa pisteitä 782 ja samalla ajalla vapaalla tyylillä 731 . Viiden tunnin perinteisen aika antaa vielä 338 pistettä ja vapaalla 287 pistettä.

 

Juoksu

Juoksussa voit valita juoksetko kokonaisen vai puolikkaan maratonin. Maratonilla saavutettu aika on vertailuaika. Puolimaratonin vertailuaika saadaan kertomalla suoritusaika 2,3:lla. Molempien matkojen vertailuajat yhdistetään ja paras saa 1000 pistettä, johon muita aikoja verrataan. Mikäli olet kokenut pitkän matkan juoksija ja olet juossut useamman maratonin, niin silloin kannattaa valita matkaksi maraton, sillä siitä saa hieman helpommin pisteitä kuin puolikkaan juoksusta. Tosin epäonnistumisen riski kasvaa matkan pidentyessä. Vuonna 2024 juoksu on Varkaudessa.

Miten pisteitä kertyy juoksusta? Jos voittaja juoksee maratonilla ajan 2.45, niin kolmen ja puolen tunnin maratonista saa pisteitä 790 ja viiden tunnin maratonista 481. Puolentoista tunnin aika puolikkaalla tuottaa 803 pistettä ja kolmen tunnin aika 21,1 km matkalta 201 pistettä.

 

Soutu

Soudussa on kaikkein eniten vaihtoehtoja. Suorituspisteen sekä taulukkopisteitä saa yksikö- ja vuorosoutuveneellä. Parisoutajat ja melojat saavat vain suorituspisteen. Vuorosoutajien aikaan lisätään pistelaskentaa varten kaksi minuuttia soutumatkan viittä kilometriä kohden niin, että 20 km matkalla lisäaika on 10 min. Lisäaika on 25-29,99 km matkalla 12 minuuttia ja 30-34,99 km matkalla 14 min. Vuorosoudun aamun lähtö on aikasakon verran yksinsoutajien jälkeen. Lisäksi vuorosoudun sekasarjan naiselle annetaan 14 minuutin lisäaika.

Soudussa on käytössä kaksi lähtöä saman päivän aikana, joten sama vene voi olla käytössä sekä aamupäivän että iltapäivän lähdössä. Kalevan Kierroksen sivuille tulee venepörssi, jossa voi kysellä venettä vuokralle. Pörssissä on myös veneen tarjoajien ilmoituksia sekä soutukaverin hakuilmoituksia. Soutu ei ole vielä tähän mennessä jäänyt veneen saatavuuden takia suorittamatta.

Vuonna 2023 soutu oli toista kertaa Jyväskylässä aivan kaupungin keskustassa. Vuosina 22-25 matka on noin 24 km.

Kalevan Kierroksen soutusivulle tulee erilaisia ohjeita soutuun liittyen. Vuorosoutajille löytyy esimerkiksi tällainen lyhyt opassivu:

Miten pisteitä kertyy soudusta? Jos voittaja soutaa yksiköllä ajan 2.20 ja saa siitä 1000 pistettä, niin 3.00 soudetusta ajasta saa yksiköllä pisteitä 618. Jos taas soutaa vuorosoutuveneessä 2.40, niin pisteitä tulee 705. Ja 3:00 ajan soutaneet vuorosoutajat saavat pisteitä 536. Mutta jos 3.00 soutaneen vuorosoutuveneen toinen jäsen on nainen ja toinen mies, niin naisjäsen saa 14 min aikasakon vuoksi vain 428 pistettä.

 

Pyöräily

Pyöräily suoritetaan henkilökohtaisena aika-ajona, jossa matkaan lähdetään 20 sekunnin välein. Peesaaminen on kiellettyä. Pyöräksi kelpaa lähes mikä tahansa pyörä, kunhan siinä ei ole sähköavustusta.

Miten pisteitä kertyy pyöräilystä? Jos voittaja pyöräilee ajan 1.50 saaden 1000 pistettä, niin 2.20 ajalla saa 707 pistettä ja kolmen tunnin ajalla 401 pistettä.

 

Suunnistus

Suunnistus tapahtuu henkilökohtaisena suorituksena. Matkan pituus riippuu maaston vaativuudesta. Voittajan tavoiteaika on 100min. Tämä merkitsee hieman alle 15km matkaa. Suunnistus voidaan toteuttaa väliaika- tai yhteislähtönä. Molemmilla tavoilla reitillä on reilusti hajontoja peesauksen karsimiseksi. Suunnistajalle annettaan suorituspiste, jos häneltä suunnistuskilpailussa loppuu suoritusaika ja hän on siihen asti suorittanut radan hyväksytysti. Lisäksi vaaditaan minimirastimäärä radan luonteesta riippuen. Vähimmäisrastimäärä ilmoitetaan ennen kilpailua.

Miten pisteitä kertyy suunnistuksesta? Jos voittaja suunnistaa ajan 1.40 saaden 1000 pistettä, niin 2.30 ajalla saa 771 pistettä ja neljän tunnin ajalla 506 pistettä.