Luistinvertailua

,

Millä luistimilla Kalevan Kierroksen luisteluun?

2022 Kalevan Kierroksen luistelu on vuoden tauon jälkeen luonnonjäällä. Reilu 10 vuotta sitten oltiin ensimmäistä kertaa Rantasalmella järven jäällä alkuvuosien 30 vuoden tekojääluistelun jälkeen. Kolme Rantasalmella luisteltua vuotta sekä Tuusulan järvellä luisteltu vuosi näyttivät, että kelit vaihtelevat todella paljon. Myös ensimmäinen kerta Kuopiossa osoitti, että monelta kiertäjältä oli jääneet luonnonjääharjoitukset vähille. Kaksi tärkeintä asiaa, mitkä erottavat luonnonjääluistelun  tekojääluistelusta ovat kaarteiden puuttuminen sekä jään laadun vaihtelu. Koska kaarteita ei ole tai niitä on matkan varrella huomattavan vähän, niin retkiluistimellakin voi pärjätä pikaluistimille kohtuullisesti. Jäässä olevat epätasaisuudet ja etenkin railot on paremmin ylitettävissä, mikäli luistimen terä on kärjestä loiva. Kuopiossa 100 ja 200km voittajat ovat perinteisesti olleet liikkeellä klaps-pikaluistimilla, mutta retkiluistimilla ei ole paljoa kärjelle jääty. Mitä huonompi jää sitä paremmin retkiluistimilla pärjää pikaluistimille.

Pikaluistimet

Kiinteä teräiset

Suurin osa Kalevan Kierroksen luistelusuorituksista on varmaankin tehty perinteisillä kiintäteräisillä pikaluistimilla. Terän pituus on noin 40cm. Terän kärki on yleensä melko tylppä, koska luistin on tarkoitettu enimmäkseen luistiradoille, joissa jään laatu on melko hyvä. Tämä luistin soveltuu myös luonnonjääluisteluun, mutta terä on melko ohut. Ohut terä uppoaa pienempiinkin jään railoihin ja saattaa jopa vääntyä. Myös luistimen kärki on monesti niin tylppä, että se ei nouse ylös railosta sinne upotessaan.

Klaps-pikaluistimet

Nykyään suurin osa kiertäjistä käyttää tekojäällä luistellessa klaps-pikaluistimia, joissa terä on kiinni ainoastaan päkiän kohdalla saranamekanismilla. Klaps-pikaluistimissa terä aukeaa kantapäästä luistelijan potkaistessa itselleen vauhtia. Tämä sallii myös nilkan paremman ojentumisen, jolloin potkusta jäähän tulee pitempi. Terän muodot ovat useimmiten samanlaiset kuin kiinteäteräisissä luistimissa. Maailmalla huippuluistlijat luistelevat myös luonnonjäällä klaps-luistimilla, vaikka jään laatu olisi heikkokin. Mitä tylpempi luistimen kärki on, niin sitä tärkeämpää on jään tarkkailu. Kun Kalevan Kierroksen luistelu tapahtuu väliaikalähtönä ja peesauskiellolla, niin jään ”lukeminen” edeltä käsin on huomattavasti helpompaa kuin ryhmäluistelussa. Railojen kiertäminen tai ylittäminen kohtisuoraan ovat yksi oleellinen asia luonnonjääluistelua.

Retkiluistimet

Retkiluistimia on todella monenlaisia. Parhaiten Kalevan Kierroksen luisteluun soveltuvat luistimet, joissa on hiihtomonoihin sopivat side. Sen lisäksi on tarjolla myös sellaisia luistimia, joissa voi käyttää esimerkiksi vaelluskenkiä. Terien pituudet vaihtelevat 35-50 cm välillä. Mitä pidempi luistin, sitä vaikeampi sillä on tehdä nopeita käännöksiä. Tosin kovin paljon tiukkoja kaarteita Kuopiossa ei ole. Mahdollisista railoista pidempi terä menee yli paremmin kuin lyhyt terä. Retkiluistimien korkeus on useimmiten hieman pienempi kuin pikaluistimien, joten luistelua vähemmän harrastaneet saavat paremman tasapainon retkiluistimilla.

Hiihtositeellä olevat retkiluistimet

Retkiluistimia on myynnissä monessa paikassa. Myös malleja on paljon. Luistinten pituudet, terän paksuudet ja mallit sekä sidemallit vaihtelevat jonkin verran. Suurimpaan osaan retkiluistimista voi kiinnittää minkä tahansa hiihtositeen. Luistimen terän kärjen muoto on usenmiten todella loiva verrattuna pikaluistimiin. Tämä helpottaa luistimen kulkua epätasaisella jäällä. Myös railoihin upotessaan loivalla kärjellä varustettu luistin nousee takaisin jään pinnalle helposti. Paremmissa luistimissa terän paksuus on hieman vahvempi kuin perinteisissä pikaluistimissa, mutta myynnissä on myös ohuemmalla terällä varustettuja malleja. Paksumpi ja kovempaa terästä oleva terä kestää paremmin vääntöä ja pysyy terävämpänä jään pinnalla mahdollisesti olevista roskista huolimatta.

Klaps-siteellä varustettu Wiperboard retkiluistin

Normaalista retkiluistimesta poiketen tässä luistimessa hiihtomono kiinnitetään siteeseen, joka liikkuu kuten klpas-pikaluistimen sarana. Tämä luistinmalli vastaa todella paljon perinteistä klaps-pikaluistinta.

Kenkiin sopivat retkiluistimet

Tässä luistimallissa ei tarvita erillisiä monoja, vaan luistimella voidaan luistella lähes tulkoon millaisilla kengillä vain. Suurin osa käyttää näiden luistimien kanssa vaelluskenkiä, jotka antavat sopivan jäykkyyden. Suurimmassa osassa tällaisia retkiluistimia kantapää on kiinni luistimessa koko potkun ajan, mutta löytyy myös muutamia malleja, joissa kantapää pääsee liikkumaan ylös potkun loppuvaiheessa.

Hokkarit

Perinteisillä jääkiekkoluistimillakin pystyy luistelemaan 30 km kohtuullisessa ajassa. Kalevan Kierroksella on tällaisilla luistimilla luisteltu sekä tekojäällä että luonnonjäällä. Tosin aika paljon enemmän joutuu energiaa käyttämään kuin pika- tai retkiluistimilla maaliin pääsemiseen.

 

Mistä luistimia voi hankkia?

Pikaluistimia Suomessa myy vain muutama myyjä, kun taas retkiluistimia on myynnissä useassa eri paikassa. Pikaluistimien hinnat uutena ovat useita satoja euroja, mutta käytettynä niitä saattaa saada huomattavasti halvemmallakin. Myös hyvät retkiluistimet maksavat 100-200 €. Tosin keväällä poistomyynnistä hieman heikompilaatuisia retkiluistimia saa jopa muutamalla kympillä.

Kuopiossa toimiva Leon luistinpalvelu myy sekä uusia että käytettyjä pikaluistimia. Heillä on myös teroituspalvelua, jota moni Kalevan Kiertäjä voi hyödyntää ennen luistelua.

Suomessa kehitetty ja valmistettu Jääkiito-luistin sopii erittäin hyvin luonnonjääuisteluun.

Retkiluistimia myy todella moni liike, mutta tässä yksi erittäin kattava kauppa.

Kalevankiertäjät-facebook-sivulla on myös ajottain myynnissä luistimia.

Luisteluseurojen kautta on myös ajoittain mahdollisuus hankkia luisteluvarusteita. Luisteluliiton alaisten seurojen yhteystiedot löytyvät täältä:

Käytettynä luistimia löytyy myös erilaisista netin markkinapaikoista.

Kalevan Kierroksella mukana oleva Ari Hiltunen myy myös kaikkea pikaluisteluun liittyvää tavaraa. Myös retkiluistimia klaps-siteellä on saatavissa Hiltusen kautta.

Arin tavoittaa seuraavista osoitteista: sähköposti arihiltunen@iki.fi tai puhelin 0400 853 223.

Retkiluistimia myyvät useimmat urheiluliikkeet. Myös monista isommista marketeista on saatavilla jotain retkiluistinmalleja.

Millaista vauhtia eri luistimilla pääsee? Epätieteellisen testin tulokset voit katsoa täältä: