Suunnistuksen palautteista kooste

Palautteiden perusteella suunnistuksen kokonaisuuteen oltiin tyytyväisiä!

Kalevan Kierroksen suunnistus suunnistettiin toista kertaa Mynämäen Suunnistajien isännöimänä Mynämäellä. Maasto oli osittain sama kuin vuoden 2017 Finnspringissä (kevään suurin suunnistuskisa) ja kilpailukeskus (Mynämäen urheilukeskus) sama kuin tulevassa 2021 Lukkari-Jukolassa. Lähtöviivalle asettautui 262 suunnistajaa, joista vajaa kaksikymmentä oli Kierroksen ulkopuolisia.

Viime vuosi jäi normaalilähtöjen osalta viimeiseksi yhteislähtö vuodeksi. Tänä vuonna lähdöt tapahtuivat väliaikalähtöinä ja näin toistaiseksi myös jatkossa. Väliaikalähdöt koetaan palautteiden perusteella paremmaksi lähtötavaksi, sillä suorituksista tulee enemmän yksilöllisiä ja peesaamista tapahtuu paljon vähemmän.  Kehuja tuli tänä vuonna siitä, että rata oli kuten suunnistuksessa pitääkin olla: riittävän haastava mutta kuitenkin suunnistustehtäviä helpottavia kohteita löytyi sopivasti ja rata oli pituudeltaan sopiva. Voittajan ihanneaika (Antti Järvenpään 1:36:29) oli lähes minuutilleen ratamestari Timo Kokon arvioima ja viiden nopeimman keskiarvo osuu tarkalleen lajisääntöjen määrittelemään (100 min). Peesausta ja letkajuoksua oli suhteellisen vähän. Harmitusta ja palautetta tuli eniten siitä, että kolme kierrosta alkoivat toistaa itseään ja samoja reittejä kuljettiin liikaakin. Polkujen tuomaa helpotusta ei paljon ollut ja edelleen koettiin, että jotkin rastit olivat ns. piilossa. Suunnistuksen vastaava muistuttaa, että suunnistuksessa haetaan aina ensisijaisesti rastipistettä. Eli kun se löytyy, löytyy myös rastikin.  Karttaa oli päivitetty huhtikuussa 2019, sieltä löytyi kuitenkin päivitystä kaipaavia kohteita, mutta nämä olivat kartantekijän mukaan reippaasti optimireitiltä sivussa. Järjestäjät pahoittelevat tätä.

Ensimmäistä kertaa kokeiltiin nautiskelijoiden yhteislähtöä, jossa ei ollut hajontoja ja mukaan otettiin vain yli 5 tunnin menijöitä. Lähtijöitä oli peräti 50. Tiedoksi, että ei ole pakollista osallistua nautiskelijoiden lähtöön, vaikka arvioitu suoritusaika painuukin yli 5 h.  Tässä asiassa tuntui olevan epätietoisuutta ja väärinymmärrystä ja harmia tuli siitä, että peesattiin osaajia. Mutta yhtä kaikki, palautteiden perusteella enemmistö oli enemmän kuin tyytyväisiä tähän mahdollisuuteen, joten kokeilua luultavasti jatketaan tulevina vuosina. Jatkossa turvallisuussyistä nautiskelijoiden lähtöön on otettava kännykkä mukaan (jotta järjestäjä saa tarvittaessa suunnistajan kiinni).  Kännykkä oltava mukana, päällä mutta ei missään muussa käytössä

Paljon kiitosta tuli kompaktista tapahtumapaikasta, johon oli saatu pienelle alueelle sopimaan lähes kaikki tarvittava: lähtö, maali, uudelle kierrokselle lähtö (katsojaystävällistä), parkki, kahvio, vessat, EA jne. Tämä nostatti tunnelmaa kisapaikalla, ja siitä tulikin paljon kiitosta. Muutenkin koettiin, että järjestäjät olivat korjanneet jotakuinkin kaikki viime vuotiset puutteet ja tänä vuonna homma toimi kuten pitikin. Se, että aamupäivällä vettä tuli kuin saavista kaataen, ei ollut kenenkään vika. Ja huomaa, että kiertäjät ovat varsin kokeneita kettuja ja ulkoilmamarinoituneita, kun ainakin allekirjoittaneen korviin tai silmiin palautteiden osalta ei tullut yhtään säähän liittyvää valitusta. Se, että suihkut ja soppa olivat toisessa paikassa, oli pakon sanelemaa. Kylmästä suihkuvedestä tuli monta palautetta, joten välitetään tieto järjestäjälle. Kasvisruokavaihtoehto on tänä päivänä jo lähes must, ja se oli myös täällä huomioitu.

Parhaimmat arvosanat palautteiden osalta tuli tosiaan ratamestaroinnille ja tulospalvelulle,  jotka meni tänä vuonna aivan nappiin  suuren enemmistön mielestä.  Kisapaikka toimi loistavasti ja tunnelma, kuten Kalevan Kierroksen kisoissa on tapana, oli rennon letkeä. Jälkispekulaatiota riitti vielä pitkään kisan jälkeen. Huolto toimi tällä kertaa hyvin, KK:n pisteet saatiin nopeasti tiedoksi sivuille. Tiedottamisen osalta parannettavaa on (nyt oli KK:n ja järjestäjien sivuilla hieman ristiriitaista tietoa) joten otetaan tästä oppia. Ulkopuolisten maksun osalta tuli syystäkin nurinaa, mutta se oli tänä vuonna nyt näin. Kalevan Kierroksen kehittämisen osalta tulee ottaa huomioon vanheneva kiertäjien keski-ikä, joka asettaa omat haasteensa osakilpailuille, erityisesti matkojen pituuksille Tämä on hyvin hallituksen tiedossa ja pyrimme kehittämään kierrosta osallistujille sopivaksi. Kuitenkaan sitä tosiasiaa unohtamatta, että strategisen linjauksen mukaisesti Kierros on pääosin ns. kilpailijoiden ehdoilla järjestettävä tapahtuma. Kuntoilijoiden tarpeita kuunnellaan ehdottomasti nyt ja jatkossa.  Hyvänä esimerkkinä toimikoon maailman suurin viestitapahtuma Jukolan viesti, jossa maailman huiput ja kuntoilijat kilpailevat samassa maastossa, samoilla radoilla ja se onkin se juttu, upean ja erittäin suositun (tänä vuonna jälleen uusi osanottajaennätys) tapahtuman ollessa kyseessä!

Kaikki tämän vuotiset onnistumiset välitetään ensi vuoden järjestäjälle eli Espoon Akillekselle ja pyritään järjestämään vieläkin onnistuneempi osakilpailutapahtuma nautiskelijoiden yhteislähtöineen ja muiden osalta väliaikalähtöinen Kalevan Kiertäjille! Tuleva kisamaasto julkistetaan syksyllä 2019 ja pistetään samantien kiertäjien osalta harjoituskieltoon. Vuonna 2020 suunnistus on vielä keväällä mutta sitten jo vuodesta 2021 suunnistus siirtyy syksylle ja juoksu takaisin keväälle. Näiden lajien vaihtokokeilu jäi muutamaan vuoteen.

Suunnistusterveisin lajivastaava Anu