Kalevan Kierroksen soudun raportti

Kalevan kierroksen soutu Virroilla

Veneet ovat ryhmittäytymässä vuorosoudun toiseen lähtöön.

Kalevan Kierroksen soutu oli poikkeuksellisesti vasta tämän vuoden toinen laji. Normaalisti soutamaan on päästy kolmen muun lajin jälkeen. Koronavirus aiheutti kuitenkin sellaisen tilanteen, että luistelun jälkeen hiihto jouduttiin maaliskuussa peruuttamaan kokonaan ja toukokuuksi aiottu suunnistus on jouduttu siirtämään myöhemmin syksyllä pidettäväksi.

Virrat toimi kisapaikkana toista kertaa. Viime vuonna soudettuun reittiin oli tehty kilpailijoiden toiveesta hieman muutosta, jotta veneet eivät kohtaisi edestakaisella reitillä toisiaan niin helposti.

Kalettoman lahden pohjukkaan oli kasaantunut melkoinen määrä soutuveneitä ennen Kalevan Kierroksen soudun ensimmäistä lähtöä.

Iltapäivän vuorosoudun lähtö näytti tältä ilmasta käsin (video (c)Juhana):

Ja matka alkoi kohti Karhusaarta on alkanut (video (c)Juhana):

Kilpailussa soudettiin kaksi lähtöä, joissa molemmissa oli sarjoina yksisoutu, vuorosoutu, parisoutu ja melonta. Kaikkiaan mukana oli noin 260 soutajaa. Kovimmat soutajat olivat mukana aamun ensimmäisessä lähdössä.

Jari Kuhno soutaa voittajana maaliin. Kuva Sanna Karjalainen

Ensimmäisenä reitille lähteneiden yksiköiden voitosta käytiin tiukka kamppailu, kun viime vuoden voittaja Jari Kuhno ja Heikki karjaluoto soutivat lähes koko matkan peräkkäin. Myös tänä vuonna voittoon sousi Kuhno, jonka aika noin 31km reitillä oli 2.43.55. Karjaluoto hävisi reilun minuutin. Kolmanneksi nopeimpana yksikkönä matkasta suoriutui Pekka Mäkelä ajalla 2.45.16.

Heikki Karjaluoto tuli maaliin reilun minuutin Kuhnon jälkeen. Kuva Sanna Karjalainen

Yksinsoudun kärkikolmikko ei ole mukana tämän vuoden Kalevan Kierroksella. Kiertäjistä nopeinta vauhtia piti Tuusulan Tallaajien Jukka Haikonen. Haikonen käytti tänä vuonna aikaa soutuun 2.55.23. Toiseksi nopein kiertäjä oli Tervakosken Padon Henri Nieminen, joka kellotti ajan 2.55.33. Kolmannen sija kierroksella nappasi lappeenrantalainen Antero Tuononen 2.56.09 ajalla.

Juha Haikonen oli tänä vuonna nopein Kalevan Kiertäjistä. Kuva Sanna Karjalainen

Henri Nieminen jäi vain 10 sekunttia Kalevan Kierroksen soudun voittajasta. Kuva Sanna Karjalainen

Antero Tuononen aloitti soutukisat komeasti kolmannella sijalla Kalevan Kierroksen soudussa. Kuva Anne Rasku

Marika Laaksonen hallitsi naisten yksinsoutua. Kuva Sanna Karjalainen

Naisten sarjassa nopein oli myös Kierroksen ulkopuolella soutanut Marika Laaksonen. Laaksonen soutama aika 3.06.39 oli selvästi nopein kaikista naisista.

Kalevan Kierroksen naisten soudun paras Johanna Herranen on juuri ylittänyt maalilinjan.

Toiseksi nopein ja kiertäjänaisista paras oli Pajulahden Johanna Herranen, jonka aika oli 3.21.26. Toiseksi nopein kiertäjä oli Kensuttarien Kirsi Korpijärvi ajalla 3.23.40.

Kirsi Korpijärvi oli toiseksi nopein kiertäjänaisista.

KK Länsi-Uusimaan Heli Hakala oli Kalevan Kierroksen naisten sarjan kolmas ajalla 3.27.46.

Heli Hakala on ylittämässä maalilinjaa, sijoittuen kolmanneksi kierroksen naisten soudussa.

Koko kilpailun nopein vene oli parisoudun voittanut Ari Oravan ja Harri Ala-Lahden soutama vene ajalla 2.42.38.

Vuorosoudussa nopeinta vauhtia piti yleisen sarjan Lappeen Sinisten Tero Haiko ja Mikko Paalumäki. Heidän voittoaikansa oli 2.54.46. Toiseksi nopein vuorosoutuvene oli Pajulahden Pekka Pakkasen ja Sami Leinosen vene, joka jäi voittajille yhdeksän sekuntia. Kolmanneksi soutivat Ylepuoli7:n Ari Ilola ja Jouko Peipinen ajalla 3.01.09.

Tero Haiko ja Mikko Paalumäki tuulettavat vuorosoudun voittoa. Kuva Sanna Karjalainen

Vuorosoudun toiseksi nopeimman veneen Sami Leinonen ja Pekka Pakkanen valmistautuvat omaan souritukseensa.

Ari Ilola ja Jouko Peipinen saapuvat maaliin vuorosoudun kolmanneksi nopeimpana veneenä. Kuva Sanna Karjalainen

Naisten vuorosoudun voittoveneessä soutivat ja meloivat Katariina Korniloff ja Yrjölä. Kuva Sanna Karjalainen

Naisten vuorosoudun nopein pari oli Ulla Yrjölä ja Katariina Korniloff. Heidän voittoaikansa 2.12.46 oli 14 min nopeampi kuin toiseksi sijoittuneen Pirkko Pennalan ja Tarja Virmalan aika. Kolmanneksi naisten vuorosoudussa tulivat Tuija Myllymäki ja Kaisa Wallenius.

Naisten sarjan toiseksi nopein vuorosoutuvene oli Pirkko Pennalan ja Tarja Virmalan vene.

Tuija Myllymäki ja Kaisa Wallenius sijoittuivat naisten vuorosoudussa kolmanneksi.

Vuorosoudun neljänneksi nopeimpia ja sekasarjan voittajia olivat Tiia-Maria Rauttola ja Mikko Lahti.

Vuorosoudun sekasarjan nopein vene oli Tiia-Maria Rauttolan ja Mikko Lahden vene. Heidän aikansa 3.04.31 oli kaikista vuorosoutuveneistä neljänneksi nopein. Toiseksi sekasarjassa aikaan 3.18.54 soutivat Tuija Kilpeläinen ja Aki Syrjälä. Kolmanneksi sijoittuivat Elina Borgenström ja Tomi Rissanen ajalla 3.2708.

Tuija Kilpeläisen ja Aki Syrjälän vene oli sekasarjan toiseksi nopein vuorosoutuvene.

Vuorosoudun sekasarjankolmanneksi nopeimpana reitiltä suoriutuivat Elina Borgenström ja Tomi Rissanen.

Ossi Sippu (36) on valmistautumassa omaan soutuunsa aamun lähdössä.

Kalevan Kierrosta luistelun jälkeen ylivoimaisesti johtanut Kuntokonnien Ossi Sippu oli soudussa kaikista soutajista neljäs. Sipun aika 2.59.39 riitti pitämään Sipun johdossa myös kahden lajin jälkeen. Luistelun kakkonen Gennady Bogopolskiy ei pystynyt koronan vuoksi osallistumaan lainkaan soutuun. Toiseksi kahden lajin jälkeen nousi hyvällä soudullaan KK Länsi-Uusimaan Tomi Huttunen. Huttusen aika 3.01.15 nosti hänet toiseksi. Tuusulan Tallaajien Juha Lehtonen nousi kolmanneksi ennen pyöräilyä.

Juha Lehtonen veryttelee kohti lähtöpaikkaa.

Myös naisten sarjassa luistelun jälkeen ylivoimaisessa johdossa ollut Kirsi Korpijärvi jatkaa kärjessä soudun jälkeen. Toiseksi nousi soudun voitollaan Johanna Herranen. Ulla Yrjölä nousi hyvällä vuorosoudulla kolmanneksi. Tamperelainen Kaisa Saarimaa on neljäntenä ennen pyöräilyä.

Kaisa Saarimaa on saanut oman soutu-urakkansa valmiiksi.

Miesten joukkuekilpailussa Kuntokonnien joukkue keräsi eniten pisteitä ja kasvatti johtoaan kahden lajin jälkeen. KK Länsi-Uusimaan joukkue jatkaa toisena. Tuusulan Tallaajien joukkue ei saanut kuin kolme soutajaa mukaan, joten kolmanneksi nousi soudun jälkeen on Lappeen Sinisten joukkue, joka keräsi toiseksi eniten pisteitä soudusta.

Naisten joukkuekilpailussa KK Länsi-Uusimaan joukkue kasvatti johtoaan luistelun jälkeisestä tilanteesta. Toisena oleva Kuusankosken Urheiluseura on jo yli 500 pistettä jäljessä. Kolmanneksi nousi Kensuttarien joukkue, vaikka he saivat vain kolme soutusuoritusta.

Iltapäivän lähdössä soudun ensikertalaisella Mikko Joensuulla oli yksinkertainen taktiikka suunnistuksen suhteen; täytyy pitää vain johtovene peilissä koko ajan. Taktiikka toimi hyvin, sillä Joensuun aika 3.03.55 oli toisen lähdön nopein.

Jouni Nurminen on monta kertaa soutanut molemmissa lähdöissä. Niin tälläkin kertaa; aamulla yksiköllä ja iltapäivällä Juuso Nurmisen kanssa vuorosoutua.

Joskus soutuparin saaminen on hieman hankalaa ja saattaa jäädä viime tippaan. Anne Honkasen soutuparin sairastumisen myötä lopullinen pari vuorosoutuveneeseen löytyi vasta puoli tuntia ennen lähtöä, kun melomaan ilmoittautunut Lauri Supponen lähti Annen kaveriksi soutamaan.

Soutua ja huopausta palstan ylläpitäjä Reijo Lahtonen pistää airoja paikoilleen vesillelaskun jälkeen.

Rami Heikkilä virittelee venettä soutukuntoon ennen lähtöä.

Pientä ruuhkaa oli veneluiskalla aamulla ennen yhdeksää.

Juha Karttunen ja Vesa Ruuska ovat saaneet oman soutunsa soudettua.

Pyry Kettusella ja Juhana Pakasmaalla oli ongelmia soutupenkin kanssa jo alkumatkasta, siitä huolimatta yleisen sarjan toiseksi nopein aika.

60-vuotiaiden vuorosoudun voittoveneessä maaliin tulivat Leino Nisula ja Aimo Väisänen.

Hannu Mannisella oli ongelmia jalkojen kramppaamisen vuoksi.

Maaliin tulon jälkeen on aikaa vaihtaa kommentteja soudun sujumisesta. Vuorosoudun 70-vuotiaiden voittajat Erkki ja Jaakko Helminen, Tytti Pelkonen sekä Helge Pyöriä ovat saaneet 31 km soudettua.

Olli-Pekka Pohjola maalissa raskaan reissun jälkeen.

Juha Sameri maalissa.

Ari Hiltusta jaksaa naurattaa, vaikka raskaalla veneellä ei kulkenutkaan ihan niin nopeasti kuin kyvyemmillä kilpaveneillä.

Kilpailun maalissa tulospalvelusta saatiin online-tulokset sitä mukaa, kun veneet maaliin saapuivat.

Ilkka Kivi hyvävoimaisena aamupäivän reilun 30 km soudun jälkeen.

Kilpailun nuorin osallistuja oli 13-vuotias Alvari Aunesluoma, joka souti isänsä kanssa vuorosoudussa 31 km reitin alle neljän tunnin.

Höyrylaiva Tarjanteen höyrpilli kuului pitkälle. Tarjanne teki myös päivän isoimmat aallot. Jorma Pöyry pääsee kohta niillä keinumaan. Kuva Anne Rasku

Miesten 50-vuotiaiden sarjan kolmossijasta käytiin tiukkaa kamppailua Mikko Ylösen ja Ari-Pekka Ojalan kesken. Kuva Anne Rasku

Ismo Lehtinen oli ylivoimainen 60-vuotiaiden yksinsoudussa voittoajallaan 3.02.36. Kuva Sanna Karjalainen

30 km soutu ei saa hymyä hyytymään. Mika Liukkonen ja Jussi Soini maalissa. Kuva Sanna Karjalainen