Runsasrastinen ja haastava suunnistus

,

Ratamestari Aimo Ruohoniemi oli loihtinut Espoon keskuspuiston polkurikkaaseen avokalliomaastoon haastavat radat, ottaen kuitenkin huomioon Kierroksen luonteen. Kolmena lenkkinä kierretty rata sisälsi peräti 40 rastia, jolloin suorituksen sujuvuus ja rastinottotaito korostuivat. Maastossa oli erittäin paljon erilaisia polkuja ja kulku-uria, joka osaltaan helpotti etenemistä, mutta toisaalta myös riski samaistusvirheisiin oli suuri.

Miesten kokonaiskilpailun tilanne ennen suunnistusta oli kutkuttava: peräti 7 miestä kamppaili paikasta kärkikolmikkoon ja voittoonkin oli useammalla realistinen mahdollisuus. Ennakkosuosikkina suunnistukseen ja kokonaiskisaan lähtenyt Antti Järvenpää teki metsässä pummeja, mutta suunnistuksen 4. sija riitti nostamaan hänet kokonaiskisan voittoon niukalla, noin 10 pisteen erolla ennen toiseksi sijoittanutta Ossi Sippua (suunnistuksen 13.). Antille näin kolmas peräkkäinen kokonaiskisan voitto. Suunnistuksen nopeimman ajan teki Toni Pikkarainen, jonka mainio suoritus nosti hänet kokonaiskisan kolmanneksi ohi neljänneksi tiputetun Juha Lehtosen (suunnistuksen 8.). Pikkaraisen aika alitti 13 sekunnilla ratamestarin arvioiman ihanneajan 1:40. Kuntokonnat nappasivat kokonaiskisassa kaikki mitalit, joka lienee Kierroksen historiassa ainutlaatuista? Suunnistuksessa toiseksi sijoittui Pyry Ilmarinen, häviten vain 18 s voittajalle. Kolmanneksi sijoittui Pasi Romppainen, jo selkeämmällä 8 min erolla kärkikaksikkoon.

Suunnistuksen 13. ja kokonaiskisan 2. Ossi Sippu (127) ja suunnistuksen 12. Tuomas Hakkarainen maalissa.

Myös naisten kokonaiskilpailussa tilanne oli jännittävä ennen suunnistusta: kärkikolmikko mahtui 61 pisteen sisälle. Kirsi Korpijärvi selvitti radan ilman isompia virheitä sijoittuen suunnistuksessa 9., joka riitti pitämään hänet kokonaispisteissä ykkösenä. Ulla Yrjölä suunnisti hienosti sijalle neljä, nostaen hänet kokonaispisteissä hopealle, vain 9 pisteen päähän kullasta. Heli Hakala putosi näin pykälällä kokonaiskisan kolmanneksi. Naisissa vauhdikkaimman suorituksen teki Riikka Kivelä, reilulla noin kymmenen minuutin marginaalilla toiseksi sijoittuneeseen Terhi Harjulaan ja kolmannelle sijalle tulleeseen Virpi Palmeniin.

Naisten nopeimman ajan kellottanut Riikka Kivelä ja Eero Kujansuu lähdössä 14.6 km suunnistukseen.

Miesten joukkuekisassa Kuntokonnat keräsi suunnistuksessakin eniten pisteitä, voittaen kokonaispisteissä vakuuttavalla yli tuhannen pisteen erolla kakkoseksi sijoittuneen KK Länsi-Uusimaa 1:sen. Kolmannen sijan joukkuekisassa pokkasi Lappeen Siniset.
Naisten joukkuekisan ylivoimaisen voiton vei KK Länsi-Uusimaa N1, ollen ainoa joukkue, joka sai jokaiseen lajiin vähintään 4 urheilijaa lähtöviivalle. Toiseksi sijoittui Kuusankosken Urheiluseura 1 ja kolmanneksi Vauhtivuokot.

Anna palautetta suunnistuksesta ja äänestä paras Kalevan Kierroksen osakilpailu 2020 linkistä.

Kalevan Kierroksen ”kuudes laji” vuosikokous järjestetään 28.11.2020 Tuusulassa.