Pyöräilyn lajisäännöt

Kalevan Kierroksen pyöräilyn lajisäännöt

 

Kilpailumatka

Kilpailumatka on vähintään 60km.

Reitti

Kilpailureitti/tiestö, jolla kilpailu käydään, tulee olla hyväkuntoista kestopäällystettyä tietä. Reitti tulee merkitä selkein opastein ja ennakkomerkein. Risteyksiin tulee asettaa valvojat, jotka varoittavat muuta liikennettä ja varmistavat, ettei eksymisiä tule. Kilpailumatkaa osoittaviin kilometritauluihin merkitään jäljellä oleva matka vähintään 10km välein. Viimeisten 10 kilometrin matkalla tauluja tulee olla yhden kilometrin välein.

Kilpailutapa

Kilpailu ajetaan henkilökohtaisena aika-ajona.

Huolto

Kilpailureitillä on riittävästi huoltopisteitä.

Lähtöjärjestelyt

Kilpailijat lähetetään matkaan väliaikalähdöllä 20 sekunnin välein soudun jälkeisessä paremmuusjärjestyksessä, ensin kokonaiskilpailun 65- ja vanhempien sarjojen osanottajat, sitten kokonaiskilpailun mukaisessa järjestyksessä miehet ja naiset vuorotellen. Järjestäjä sijoittaa lähtöjärjestykseen ennen Kalevan Kiertäjiä kierroksen ulkopuoliset kilpailijat, omalla ilmoituksellaan aikaiseen lähtöön haluavat sekä edellisvuoden kilpailutulosten perusteella aikaiseen lähtöön kuuluvat.

Kilpailusääntöjä

  • Henkilökohtaisessa aika-ajossa on peesauskielto, jota kilpailijan tulee noudattaa (sivusuunnassa 2m kiinniajetun tulee jättäytyä ohittajasta 25m:n etäisyydelle). Rikkomuksista rangaistaan 30 min aikasakolla.
  • Kilpailijoiden omat huoltoautot on kielletty.
  • Jokainen kilpailija kuljettaa mukanaan tarvittavat huoltotarvikkeet esim. vararenkaat jne. Korjaustoimissa ei saa avustaa. Kilpailunjärjestäjä järjestää purkuauton yhteyteen mahdollisuuden reitiltä poiskuljetukseen.
  • Kilpailijan tulee kilpailun aikana noudattaa liikennesääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita.
  • Kilpailijan tulee ottaa huomioon, etteivät risteysvalvojat pysäytä muuta liikennettä, vaan varoittavat molempia osapuolia.
  • Kilpailijan numero kiinnitetään järjestäjän ohjeiden mukaan.
  • Keskeyttäessään kilpailija on velvollinen ilmoittamaan tapahtuneesta kilpailun järjestäjille.
  • Kilpailijat ajavat omalla vastuullaan.

 

Varusteet

 Pukeutuminen

Suoja-asua tai sadeviittaa käytettäessä ne eivät saa peittää kilpailunumeroa, eivätkä saa olla malliltaan sellaisia, että ne vaarantavat ajajan turvallisuutta.

Kypärä

Kilpailussa on kypärän käyttö pakollista. Kypärän tulee olla jäykkärakenteinen, sisältä pehmustettu, leukahihnalla varustettu ja sopivan kokoinen.

Kilpapyörä

Kilpapyörien on noudatettava pyöräilyn urheiluhenkeä ja perusajatusta. Urheiluhengen mukaisesti pyöräilijät kilpailevat tasavertaisin lähtökohdin; periaatteen mukaan: ihminen ennen välinettä.

Määritelmä

Pyörä on kulkuneuvo, jossa tulee olla kaksi saman kokoista vannetta. Etupyörän tulee olla ohjattava. Takapyörää hallitaan polkimien ja voimansiirron avulla.

Tyyppi

Kilpapyörien ja niihin liittyvien lisävarusteiden on oltava kaupallisesti yleisesti saatavilla kaikille pyöräilyä urheilulajina harrastaville.

Ajoasento

Ajajan oletetaan normaaliasennossa olevan kilpapyörän päällä istuvassa asennossa. Tämä asento edellyttää, että pyöräilijän tukipisteet ovat ainoastaan polkimissa, satulassa ja ohjaustangossa.

Ohjaaminen

Kilpapyörässä tulee olla sellainen ohjaustanko, joka mahdollistaa pyörän ajamisen ja ohjaamisen täysin turvallisesti kaikissa olosuhteissa. Kilpapyörässä tulee olla toimivat jarrut.

Voimansiirto

Kilpapyörää on pidettävä liikkeessä ainoastaan jalkojen pyöritysliikkeellä rattaiden ja ketjun välityksellä.

Mitat

∙ Kilpapyörä saa olla enintään 185 cm pitkä ja 50 cm leveä.

∙ Kilpapyörän tulee painaa vähintään 6,8 kg.

Apuvälineet ja lisälaitteet

∙ Henkilökohtaisessa aika-ajossa aika-ajotankojen käyttö on sallittua.

∙ Levypyörien käyttö on sallittua.

∙ Kaikki apuvälineet, jotka on lisätty tai sulautettu rakenteisiin ilmanvastuksen vähentämiseksi tai jolla on ilmanvastusta vähentävä vaikutus tai nopeuden lisäämiseksi keinotekoisesti, kuten suojakatteet tai muut vastaavat on kielletty.