Naisten joukkuekisan kiertopalkinnon tekijä Juha Menna

,

Juha Menna: urheileva taiteilija

Kalevan Kierroksella on ollut joukkuekisassa näyttävä kiertopalkinto, mutta naisten joukkuekisassa ei samantyylistä palkintoa ole ollut. Hallituksessa heräsi ajatus, että naisten joukkuekisaan pitäisi saada saman tyylinen palkinto. Alkuperäisen joukkuekisan kiertopalkinnon tekijä ei enää ollut halukas tekemään uutta naisten joukkuekisan palkintoa, joten palkinnon tekijää piti lähteä etsimään muualta. Pienen pähkäilyn jälkeen palkinnon tekijäksi löytyi Kalevan Kierroksellakin mukana oleva Juha Menna. Antaa Juha kertoa, minkälainen prosessi palkinnon teko oli:

Sain tilauksen kierroksen Tiiu Tuomen kautta. Ollaan samalta kylältä Nurmijärveltä. Juttu taisi mennä niin, että tein Jukolan viestiin kiertopalkinnon 2022. Se sai hieman julkisuutta, jonka johdosta Tiiu kysäisi, josko voisin/ehtisin tehdä KK naisille oman kiertopalkintonsa. Aikataulut ja budjetti vain sovittaen hommahan onnistui.

Sain kuvia miesten kiertopalkinnosta ja tein mittakaavallisesti parin sille. Miesten palkinto on tehty hitsaamalla, hiomalla jne, mutta mulle kuvanveistäjänä oli heti selvää, että valan joitain objekteja pronssiin ja ne tulevat puujalustalle.

Aluksi suunnitelmissa oli tehdä jokaisen lajin mukainen kokoelmateos, kuten miesten palkinto, mutta mitä enemmän sommittelin paperilla asiaa, niin alkoi tuntua sekavalta se lajitavaroiden määrä. Kalevan Kierroksen logo on aina miellyttänyt silmää ja poimin sen osaksi palkintoa. Siinä on sopivasti vauhtia ja näin jo logon kiillotettuna pronssina ja siihen naisfiguuri oheen. Vauhtia tiedossa! Juoksutyyppinä valitsin juoksevan naisfiguurin tietenkin. Nämä sitten sommitellen tammiselle alustalle, johon jää riittävästi tilaa vuosittain kaiverrettaville palkintolaatoille. Pronssiveistos tehdään simppelisti jostain palavasta materiaalista, jonka ympärille tehdään ns. polttomuotti. Jos muovaillaan originaali saveen, niin siitä otetaan muotit ja sitten kopioi valetaan vahaan. Valmiin vahamallin ympärille tehdään polttomuotti. Muottia poltetaan noin vuorokausi ja palava materiaali, tässä tapauksessa vaha, sulaa/palaa pois muotista. Tyhjään tilaan kipataan n.1400 asteinen pronssi. Muotti rikotaan varovasti ja alkaa pronssipintojen viimeistely ja lopuksi patinointi/värjäys. Kaikkiaan tuon palkinnon tekemiseen kului n.6 viikkoa.

Ikämiehenä juoksussa menestystä

Kilpailin 2002-2010 800-1500m kansallisella kuin myös kansainvälisellä huipulla M-35, M-40 sarjoissa. Ylipäätään aloitin kilpaurheilun vasta 31 ikäisenä (2002) kun ostin piikkarit ja liityin HKV seuraan. Minua alkoi valmentaa Aulis Potinkara, joka näki tavoitteellisen katseen Mennan silmissä.

Satsasin todella juoksuun nuo vuodet. Aluksi oli tavoite, että kroppa kestää joka päivä juoksua ja muutaman vuoden kuluttua kestin jo 10-12 x viikossa treeniä. Kilometrien määrää tärkeämpää on aina harjoittelussani ollut laatu, koska olin mailerina enemmän nopeus- kuin kestävyystyyppiä. Harjoitusvuosien ohjelmointi tehtiin hyvin tarkkaan. Pk kausi 6 kk, mäkikausi 6 viikkoa, kilpailuun valmistava kausi 5-6 viikkoa ja kilpailukausi. Kehityin vuosi vuodelta juosten parhaat tulokseni 36-38 ikäisenä.

Ikämiessarjoissa olen juossut MM hopeaa ja pronssia (M35) ja EM mitaleita on myös noista sarjoista pari. SM kisojen mitalisaldoa en edes muista, mutta M-35 sarjassa parina vuonna voitin kullat kaikilta matkoiltani 400/800/1500m. Yleisissä sarjoissa minulla on joitain SM viestimitaleja pitkistä viesteistä 800/1500m. Suurin osa kisoista oli tietysti yleisen sarjojen kisoja, joissa kiusasin nuorempiani. Kisasin n. 20-30 starttia kaudessa.

Parhaana saavutuksenani voisin pitää kansainvälisiä onnistumisia, kuin myös kaikkien aikojen tilastoihin tunkeutumista Suomessa. Olen M40 sarjassa juossut kaikkien aikojen 7. nopeimman ajan. Tilastoja on pidetty Paavo Nurmen ajoista asti. Kun tungin itseni tilastoihin ja siellä jäi taakseni aikoinaan olympiatasolla juosseita menijöitä, tiesin että rahkeet olisivat ehkä riittäneet nuorenakin kärkikahinoihin. Nuoruus meni kuitenkin rokatessa ja taiteilleissa, joten parempi että tekee asioita silloin kun ne kiinnostavat. Nuorena kun ei kiinnostanut…

Ennätykset (juostu 36-38 ikäisenä)
400m 52,36
800m 1.56,54
1500m 4.04,23
3000m 8.54
5000m 16.00
10.0000m 34.00
1/2 maraton 1.18
Maraton 2.56

 

Miten Juha Menna päätyi mukaan Kierrokselle?

Tulen itse maileripohjalta kierrokselle. Olen mukana Kalevan kierroksella neljättä vuotta. Olen tiennyt kierroksesta jo kymmeniä vuosia ja olen pitänyt sitä hourupäiden hommana. Mukaan tultuani olen todennut luuloni todeksi. En olisi ryhtynyt leikkiin ilman kavereitani, jotka innostivat/painostivat mukaan 2020. He-Vi (Helsingin Vire) Antero Aunesluoma ja Max Pekkala olivat olleet mukana jo muutaman vuoden ja yllytyshulluna lähdin mukaan. Kerättiin vielä kaveripiiristä koko kuuden henkilön joukkue ja ei muuta kuin lajeihin tutustumaan.
Juha Menna oli aikoinaan Pohjannaula yhtyeen rumpali. Tästä yhtyeestä Kalevan Kierrokselle ovat viime vuosina osallistuneet myös Aunesluoma ja Juha-Matti Pesonen. Liekö enteellinen tämä Pohjannaulan Jääkannel kappaleen video vuodelta 2000, kun soutuakin on saatu kuviin mukaan.

Juoksijasta kiertäjäksi

Vaikka en ole varsinainen kestävyyskone niin taittuu nämä KK pidempikestoiset lajitkin ihan ok. Kiinnostavinta kierroksessa on, että tuli 5 täysin uutta lajia itselle. Ostin ensimmäisen maantiepyöräni 2020, kilpasoutuveneen, pikaluistimet, kompassin, suksisetin… ja ei muuta kuin lajitekniikoiden ja harjoittelun pariin. Joka lajissa on omat upeutensa ja haasteensa. Suunnistukseen ihastuin ehkä eniten, vaikka KK vuosien myötä olen päässyt vasta alkuun asiassa. Ja niin, juoksu, se on ehkä lajeista tylsin, koska olen tehnyt sitä eniten. Parasta on kuitenkin joukkuekisa! Kaverien kanssa saa ja joutuu lähtemän mittelöihin. Jos vetäisin soolona tätä niin motivaatio olisi todella ohutta.