Maratonluistelun ohjeita ja sääntöjä

Rataluistelun massaluistelun ohjeistus

 1. Luistelijan tulee käyttäytyä urheilijamaisesti.
 2. Rataluistelussa lähdöt luistellaan Neutraalilähdöllä, 0- kierros luistellaan esiluistelijan johdolla. Esiluistelija katsoo, että kaikki luistelijat ovat mukana ja jono muodostuu.
 1. Kun kärkiluistelijat ovat maalilinjalla, ammutaan lähtölaukaus ja ajanotto käynnistyy.
 2. Peesaaminen on sallittua kunhan se ei häiritse koskettamalla kanssakilpailijaa.
 3. Estäminen, kiinnipitäminen tai sivuun työntäminen on kielletty.
 4. Taktiset kärjen hidastamiset omalle tai kaverin irtiotolle on sallittua, kunhan se ei estä muiden kilpailijoiden perään pääsyä tai ohitusmahdollisuutta.
 1. Maratonluistelussa ohittaminen on sallittua radalla vain ulkokautta oikealta.
 2. Kärkiryhmän luistelijat saavat valita vapaasti paikkansa letkassa, mutta kierroksella ohitetut eivät saa siirtyä kärkiryhmän väliin, hännille kylläkin.
 1. Pidä luistelulinjasi, älä tee äkkinäisiä liikkeitä sivulle, älä tunge itseäsi ahtaaseen väliin. Vältä rinnakkain luistelua, ettet kaada kanssakilpailijaasi.
 1. Maalisuoralla kierroksella ohitetut avaavat tilaa vapaaksi kärjen loppukiriä varten. Tällöin ohitettavat eivät saa liittyä kärjen mukaan.
 1. Maaliviivan ylitys ja aika otetaan etummaisen luistimen kengän kärjestä, nosta käsi pystyyn maalin ylitettyäsi ja kurvaa oikealle sivuun.
 1. Kierroslaskija ilmoittaa kuuluvalla äänellä omalle luistelijalle jäljellä olevat kierrokset luistelijan kanssa sovitulla tavalla ja sovituilla kierroksilla. Suositeltavia ilmoituksia ovat esim. kun kierroksia on jäljellä 10- ja 5- kierrosta sekä ehdottomasti viimeiselle kierrokselle lähdettäessä. Katso erillinen liite jossa on kerrottu ohjeet kierroslaskijalle.
 1. Kuuluttaja seuraa ja ilmoittaa tilanteen ainakin kilpailun kärkiluistelijoille.
 2. Järjestäjät näyttävät kierrostaululla jäljellä olevat kierrokset kärjessä oleville luistelijoille. Muiden luistelijoiden on itse pidettävä huoli kierroksista oman kierroslaskijan toimesta.
 1. Ajat otetaan käsin Kierrostaulukkoa täyttäen. Katso erillinen liite jossa on kerrottu ohjeet kierroslaskijalle.
 1. Jokaisella luistelijalla on oltava oma nimetty kierroslaskija.
 2. Kilpailussa on kirikierrokset 10 km:n (50 kierrosta jäljellä) ja 20 km:n (25 kierrosta jäljellä) kohdilla. Kirikierrokset ilmoitetaan kelloa soittamalla ja kuulutuksella. Kirikierroksilla kullakin hyvitetään kolmea parasta luistelijaa 30-20-10 sekuntia. Kirikierroksiin ja hyvityksiin osallistuvat myös Kalevan kierroksen ulkopuoliset luistelijat.
 1. Luisteltava matka on 30 km, jossa luistellaan 400 metrin rataa 75 kierrosta (0- kierrosta ei lasketa mukaan). Rata on merkitty matalilla keiloilla. Radan paikkaa voidaan siirtää kaarteissa jään kulumisen vuoksi kesken kilpailun esim. matkan puolivälissä. Kalevan Kierros määrittelee erien koon ja niiden luistelijat lähinnä rankingin mukaisesti.
 1. Apuvälineiden (sauvat…) käyttö on kielletty.
 2. Kilpailun tuomari ja ratavalvojat seuraavat luistelua varsinkin kaarteissa ja maaliviivalla. Erityistä huomiota kiinnitetään keilojen potkimiseen, radan oikaisuun, ratarikkoihin, estämiseen, ohituksiin ja mahdolliseen epäurheilijamaiseen käyttäytymiseen. Tuomari voi antaa huomautuksia kilpailijoille kesken kilpailun. Tuomarineuvosto käsittelee mahdolliset vastalauseet erikseen kilpailun jälkeen. Periaatteena on rehti ja kovatasoinen kilpailu.
 1. Ulkopuolinen huolto ei ole sallittua. Oma juomapullo voi olla mukana, sitä ei saa heittää pois muiden jalkoihin.
 2. Mikäli keskeytät, ilmoita siitä heti kilpailun järjestäjille.
 3. Luistinrikon sattuessa sinulla on mahdollisuus vaihtaa luistimet, keskeyttää tai anoa Tuomarineuvostolta uutta luistelua jossakin toisessa erässä.
 1. Luistimien terät on muotoiltava terän kärjestä ja takaa tylpäksi säärivammojen estämiseksi. Luistimet ovat vapaavalintaiset, suosittelemme pikaluistimien tai retkiluistimien käyttöä.
 1. Mikäli kilpailu on osana SM- kilpailua, luistelijalla tulee olla Suomen Luisteluliiton Luistelulisenssi. Suosittelemme muutenkin luistelijoille Luistelulisenssin hankintaa.
 2. Jokainen luistelija huolehtii omasta vakuutusturvastaan.
 1. Kypärän käyttö on pakollista. Suosittelemme myös muiden suojainten käyttöä, esim. nilkkasuojat, kyynär- ja polvisuojat, viiltohanskat ja kaulasuoja. Pue itsesi sääolosuhteiden mukaisesti.
 1. Kunkin erän ensiksi maalilinjan ylittänyt luistelija palkitaan heti ko. erän jälkeen. Voittaja voi olla Kalevan Kiertäjä tai ulkopuolinen luistelija sukupuolesta riippumatta. Kaikki osanottajat saavat muistomitalin.
 1. Mikäli sää- ja/tai jääolosuhteet tai muu merkittävä (korona, onnettomuus…) poikkeava syy aiheuttaa kilpailun perumisen, keskeytyksen tai muutokset siitä päättää kilpailun Tuomarineuvosto.