Luisteluraportti 2021

KALEVAN KIERROKSEN LUISTELU 2021

Ensimmäinen virallinen luistelukilpailu uudella Eevin Areenalla Kuopiossa päätti 45 Kalevan Kierroksen, jossa suoritettiin vain 5 osalajia hiihdon jäädessä pois. Eevin Areena osoittautui hienoksi luistelukilpailujen järjestelyareenaksi. Kilpailun järjestäjät PSL ja KuLs, Esa Pietikäinen ja Timo Oinonen järjestivät onnistuneen tapahtuman, josta kaikki nauttivat. Koronarajoitusten vuoksi luistelua ei voitu suorittaa 2021 helmikuussa luonnonjäällä. Kilpailu siirrettiin viimeiseksi osakilpailuksi kevättalvesta syksyyn ja luisteltiin 18.12.

Kilpailupäivän sää oli erinomainen. Pakkanen oli lauhtunut nollan pintaan vain kevyt tuuli hiukan haittasi kilpailijoita. Matkana maratonluistelussa oli 75 ratakierrosta eli 30 kilometriä. Kilpailuun ilmoittautui 148 luistelijaa, jotka oli jaoteltu neljään lähtöryhmään. Kaksi nopeaa ryhmää muodostettiin aikaisempien vuosien tulosten perusteella. Hitaammat kaksi ryhmää muodostui pääosin kilpailijoiden toiveiden perusteella.

Alkumatkasta Ossi Sippu malttoi olla hieman aikaa muiden peesissä, mutta ennen ensimmäistä kirimaalia Ossi karkasi muilta.

Parasta vauhtia kilpailussa pitivät miehistä Kuntokonnien Ossi Sippu ajalla 53:44. Toiseksi nousi myös Kuntokonnia edustanut Antti Järvenpää 45 sekuntia voittajaa heikommalla ajalla. Kolmanneksi sijoittunut Tuusulan tallaajien Juha Lehtonen hävisi voittajalle yli kaksi minuuttia.

Kierroksen ulkopuolella luistellut Ville Männistö vetää letkaa, jossa Kirsi Korpijärvi ja Toni Pikkarainen seuraavat

Naisten kärkeen nousivat KENSUttaria edustanut Kirsi Korpijärvi ajalla 56:25. Toiseksi sijoittui KK Länsi-Uusimaa N1 edustanut Tiia-Maria Rauttola ajalla 1:01:55. Kolmanneksi sijoittui myös KK Länsi-Uusimaa N1 edustanut Riikka Kaipia jääden kakkostilasta yli 2 minuuttia

Yleisön toive oli, että kärkikilpailijat kilpailisivat samassa erässä.

Kokonaiskilpailun kärjessä Kuntokonnien Toni Pikkaraisella oli ennen luistelua vankka pistejohto luisteltuaan sijalle 7 varmistaen kokonaiskilpailun voiton. Kokonaiskilpailussa toisena oleva Lappeen Sinisten Matti Huttunen hävisi luistelussa vajaan minuutin voittajalle säilyttäen kokonaiskilpailun kakkostilan. Hauhon Sisun ykkösjoukkuetta edustanut Jaakko Liukkala säilytti kokonaiskilpailun kolmannen sijan hyvän luistelun ansiosta.

Kalevan Kierroksen 2021 Miesten joukkuekilpailun voitto meni Kuntokonnien ykkösjoukkueelle. Toiselle sijalle kiipesi Hauhon Sisun ykkösjoukkue. Kolmannelle korokkeelle nousi Lappeen siniset.

Naisten Joukkuekilpailun Voittajaksi nousi Kuusankosken Urheiluseuran ykkösjoukkue. Toiseksi eniten pisteitä keräsi KK Länsi-Uusimaa N1. KENSUtaret sijoittuivat kolmanneksi.

Kilpailun johtajan raportti

Siitä on aikaa kun ensimmäinen Kalevan Kierros käynnistyi vuonna 1977. Vuoden 2021 Kalevan Kierros päättyi luisteluun Kuopion Lippumäessä. Osakilpailuna se oli vasta toisen kerran Kuopiossa, edellinen luistelu oli Kallavedellä vuonna 2020. Lippumäen tekojäärata on ollut ns. puolittain käytössä reilut kolme vuotta. Käyttöä on haitannut ongelmat laitteiston toiminnassa ja koronan tuomat rajoitukset. Tämä tapahtuma oli vasta ensimmäinen virallinen luistelukisa uuden Eevi Areenan  historiassa. Oli hienoa avata kisailu tällä muotoa. Tunnelma ja innostuneisuus olivat käsin kosketeltavissa niin luistelijoiden, järjestäjien, kierroslaskijoiden kuin yleisönkin osalla.

Sää suosi meitä kaikkia, pilvipoutainen nollakeli ja hienoista tuulenvirettä ilmassa. Mestarin Ismo Kotijärvi oli saanut jään hyvään ja sitkeään kuntoon, erien väliset jäädytyksetkin takasivat tasapuoliset olosuhteet kaikille. Kaarteiden keilojen siirroilla saimme jään kulumisen pidettyä aisoissa, vain pari rokamaa jäässä ilmeni kisan aikana.

Tapahtuman läpivieminen vaatii kovasti ponnistelua. Tapahtuman Kalevan Kierroksen lajivastaavana Osmo Perkamo hoiti homman tyylikkäästi koko projektin ajan. Tapahtuman järjestäjänä toimi Pohjois-Savon Liikunta Esa Pietikäisen johdolla. Varsinaisesta kilpailun järjestämisestä vastasi Kuopion Luisteluseura Timo Oinosen johdolla. Tapahtuma vaatii useita  logistisia ratkaisuja. Meillä eri toiminnat olivat hieman hajallaan eri toimipisteissä, mutta se ei liene tuottanut suurempaa ongelmaa kilpailijoille. Ajanotto hoitui säntillisesti Kenneth Penttisen johdolla. Kierroslaskijoina avustivat Puijon Pesiksen jäsenet. Minna Pessa toimi jämptisti kilpailun tuomarina. Kisa oli Minnalle ensimmäinen virallinen tuomari tehtävä.

Halusimme järjestää samalla hieman uudenlaisen ja rennon luistelutapahtuman, poikkeavasti normaalista pikaluistelutapahtumasta. Hieman kuin Finland Ice Marathon pienimuotoisena. Kuuluttajana Olavi Rytkönen piti yllä savolaista lupsakkuutta. Erien aikana ja välillä soitimme ikäryhmään sopivaa musiikkia. Meillä oli jopa kolmannen erän aikana mikrofonissa asiantuntija kommentaattorina.

Kiertäjät kisasivat erittäin rehdisti ja omassa hurmiossa taitojen ja kunnon mukaan kilvoitellen. Yksi vakavampi kaatuminen tapahtui. Ilmeisesti siitä selvittiin ruhjeilla ja tarkastuskäynnillä ensiavussa. Pari pientä pyllähdystä näytti luistelijoille tulevan, uudet kaarrepatjat eivät silti saaneet sanottavasti hyväilyjä. Luistinrikkoja näin kahdella luistelijalla. Toisella oli mekanismi löysällä ja toiselta murtui mekanismin runko. Molemmissa tapauksissa apu löytyi Jens Salumäen huoltokopilta. Kisa ei jäänyt kesken kummaltakaan luistelijalta.

Kilpailussa oli myös kovia suorituksia. Ossi Sippu, Antti Järvenpää ja Kirsi Korpijärvi vastasivat ajallisesti parhaista suorituksista. Harmi, että Ossi ja Antti luistelivat eri erässä, emme päässeet nauttimaan mies miestä vastaan taistelua. Ossi luisteli kotiradallaan selkeästi parhaan ajan vaikka joutui ohituksissa kiertämään pääosin ulkorataa. Molemmat luistelijat saivat omassa erässään maksimi kirihyvitykset. Kirsi oli omaa luokkaansa naisten sarjassa ja kisasi tasapäisesti miesten pääjoukossa ottaen myös kirihyvityksiä.

Raimo Stenvallin sulava luistelu retro- luistimilla M80 sarjassa oli yleisölle nautinnollista katsottava. Ilmo Liukon sitkeä luistelu M75 sarjassa pahan auto-onnettomuuden jäljeltä oli mestarillinen suoritus. Hattu pois päästä molempien ja muiden vastaavien suorituksille.

Kilpailuun otti osaa noin 140 luistelijaa. Osa kiertäjistä oli jäänyt pois ilmeisesti koronavuoden vaikutuksesta. Kiertäjien määrä on supistunut ja ikääntynyt vuosittain. Parhaimpina vuosina osanottajia oli lähes 1000 henkilöä.

Olin todella mielissäni kilpailun lomassa tavatessani jopa neljän vuosikymmenen takaisia kilpakumppaneitani. Kisailu oli silloinkin tuimaa, mutta rehtiä. Ikää on tullut meille kaikille ja osanotto on muuttunut enemmänkin tavaksi ja kunnon ylläpitämisen kiihokkeeksi. Kisailu on silti tavoitteellista omissa ikäluokissa. Jäin kaipaamaan ”Pappa Tunturin” hahmoa kisapaikalla, hänelle lienee tullut pätevä peruuntuminen kisasta. Tuntuu käsittämättömälle konkareiden sitovuus Kalevan Kierrokseen. Kaikkien aikojen tilastossa kärkipaikkaa pitävällä Klaus Kuusella on peräti 262 lajisuoritusta historian aikana. Kun on kerran aloitettu, kesken ei jätetä. Yhteisöllisyys ja kaveruus pitävät mielen virkeänä, kunnon korkealla ja huumorin tallella.

Erittäin suuret kiitokset tasapuolisesti kaikille osapuolille, teidän kanssa yhteistyössä tapahtuma onnistui mielestäni kiitettävästi. Parannettavaa aina löytyy, mutta nyt on saatu luotua oma standardi näihin olosuhteisiin.