Kuusankoskella suunnistettiin mainiossa syyssäässä – Pikkarainen ja Hilander Kalevan Kierroksen voittajiksi

Kierroksen päättävä laji suunnistus järjestettiin Kouvolan Kuusankoskella, urheilupuiston tarjotessa hyvät puitteet kilpailukeskukselle. Järjestelyistä vastasi kokeneella otteella jo kolmatta vuotta Kuusankosken Urheiluseura. Kisassa oli kolme eri lähtöä: ensin matkaan lähtivät klo 9.15 nautiskelijat 13.5 km yhteislähdöllä, sitten 9.30 lähti liikkeelle 5 km yhteislähtö ilman hajontaa (eli kaikki rastit samassa järjestyksessä) ja klo 10.00 alkaen oli vuorossa väliaikalähdöt, jossa kolmen suunnistajaa lähetettiin matkaan minuutin välein.

Hannu Manninen tulossa maaliin. Ilman soudun jäämistä väliin hän olisi taistellut Kierroksen kokonaiskisan voitosta.

Keskimmäisestä lähdöstä lähteneet tavoittelivat vain suorituspistettä (laji suoritettu hyväksytysti), mutta eivät taulukkopisteitä. Hajonnattomassa suunnistuksessa on tarkoituksena madaltaa kynnystä suunnistukseen osallistumiseen ja yhteistyötä tehden lähes kaikki selvittikin radan hyväksytysti. Viimeisen 5 km hyväksytty suorittaminen tai korkeintaan yhden perhoshajonnan jääminen väliin oli kriteeri suorituspisteen saamiseen muissa lähdöissä.

Muutamasta aiemmasta vuodeta poiketen 13.5 km reitti suunnistettiin yhtenä lenkkinä kartankäännöllä, ei kolmena lenkkinä kartanvaihdoilla. Syynä ratkaisuun oli kilpailukeskuksen ja suunnistuksellisesti parhaan maaston sijainti toisistaan erillään. Hajonnat toteutettiin ns. perhoslenkeillä. Ja tietenkin fyysisellä hajonnalla. Pienempi hajontojen määrä johti luonnollisesti hieman lisääntyneeseen yhteistyöhön, mutta alustavan palautteen perusteella peesauksesta ei kovin laajaa kritiikkiä ole tullut. Maasto ja rata olivat hyvin sopivia Kalevan Kierrokselle: pääosin hyvä kulkukelpoisuus ja näkyvyys, rastipisteet selkeitä ja liput varsin ylhäällä sekä polkukiertovaihtoehtoja tarjolla. Joillekin lopun fyysisempi pätkä ja ylämäet ottivat voimille.

Suunnistuksen 13.5 km rastivälit kartalla.

Miesten neljän kärki suunnistuksessa erottui selkeästi. Nopeimmin radan suunnisti Aki Ylitalo ajassa 1:35:30, 3.5 minuuttia alle ”ihanneajan”. Seuraavina tuloslistassa olivat Jaakko Liukkala, Toni Pikkarainen ja Pasi Romppainen, 2-6 minuuttia voittajalle häviten. Kierroksen kokonaispisteissä Pikkarainen säilytti johtopaikan, vieden siten kokonaiskilpailun. Samoin 2-3 sijoilla ei pyöräilyn jälkeen tullut muutoksia, Matti Huttunen ja Sami Leinonen säilyttivät mallikkailla suunnistuksilla sijansa.

Naisissa Kiertäjien nopein suunnistaja oli viime vuoden tapaan Hanna Lyyra varsin ylivoimaisesti ajalla 2:06:58. Muista mitalisijoista käytiin tiukempi kisa, Nina Ljungqvist-Sarparannan napatessa hopeaa ajalla 2:21:37 ja Mirva Hilanderille pronssia ajalla 2:21:57. Hyvä suunnistus sinetöi Mirvalle ensimmäisen kokonaiskilpailun voiton, katkaisten Kirsi Korpijärven 4 voiton putken. Kirsi sijoittui kuitenkin mainiosti toiseksi kokonaiskisassa. Hyvällä suunnistuksella Terhi Harjula nosti kokonaiskisan sijaansa viidenneltä sijalta kolmanneksi ohi Sanna Supposen (4.) ja Katri Pylväsen (5.).

Kokonaiskisan voittaja Toni Pikkarainen tulossa maaliin ja naisten kokonaiskisan voittaja Mirva Hilander ja kolmonen Terhi Harjula palkintopallilla.

Miesten joukkuekilpailussa voiton vei koko kautta dominoinut KK Länsi-Uusimaa M1. Ainoa joukkueen huolenaihe suunnistuksessa oli saada riittävästi hyväksyttyjä suorituksia ja saada miehet ilman loukkaantumisia starttiviivalle. Lappeen Siniset 1 ja Pajulahti säilyttivät myös pyöräilyn jälkeiset sijat 2-3.

Naisten joukkuekilpailussa Kuusankosken Urheiluseura naiset vei tänäkin vuonna voiton selkeällä marginaalilla. Toiseksi tuli KK Länsi-Uusimaa N varsin niukasti ennen KENSUttarian joukkuetta.