Kalevan Kiertäjät Yyteri Maratonilla

,

Järvenpää ylivoimaiseen voittoon Kalevan Kierroksen juoksussa

Koronavuoden erikoisjärjestelyiden vuoksi Yyterissä juostiin myöhään syksyllä 2021. Silloin keli oli syksyisen kolea, mutta aurinkoinen. Nyt lämpöä (15°C) oli reilusti enemmän, mutta ei kuitenkaan vielä liikaa juoksemiseen. Tuuli oli kohtuullisen voimakas (5m/s), mutta itätuuli ei osunut reitille niin, että siitä olisi ollut kovin paljoa haittaa.

Ensimmäisenä matkaan lähtivät kello 10.00 hitaasti etenevät puolimaratoonarit. Koronan vuoksi joukko oli tänä vuonna hieman normaalia isompi, kun moni kiertäjä oli vielä toipilaana.

Tuntia myöhemmin matkaan lähtivät koko maratonin juoksijat. Maratonilla oli suurin piirtein saman verran juoksijoita kuin viime syksynäkin. Moni Kalevan Kierroksen kärkipään kiertäjä oli valinnut juoksumatkakseen 42km. Maratonilla syntyikin alkumatkasta kova ryhmä, jossa ensimmäiseen väliaikapaikkaan reiluun 10 kilometriin tultiin noin 2.53 loppuaikaa enteilevässä vauhdissa. Puolimatkassa oltiin vielä useamman juoksijan voimin alittamassa kolmen tunnin loppuaikaa reilusti. Toinen kierros oli kuitenkin suurimmalle osalle vauhdikkaan alun vuoksi huomattavasti hitaampi. Toisen puoliskon väliajat olivat viidestä kymmeneen minuuttiin huonompia.

 

Maratonin voitosta sen sijaan ei ollut mitään epäselvää lähdön jälkeen. Kuntokonnien Antti Järvenpää lähti heti alussa pitämään niin kovaa vauhtia, että muilla ei ollut mitään mahdollisuuksia seurata Anttia. Vaikka Järvenpäälläkin vauhti hieman hiipui toisella kierroksella, niin loppuaika 2.41.18 oli selkeästi koko Yyteri Maratonin nopein. Kalevan Kierroksella toiseksi nopeinta vauhtia täydellä matkalla piti KK Länsi-Uusimaan Hannu Manninen. Mannisen väliaika vielä 30 km kohdalla ennusti kolmen tunnin alitusta. Mutta viimeinen kymppi oli sen verran hitaampi, että loppuaika meni 20 sekuntia yli.

Kolmanneksi Kierroksen maratonilla tuli Kuntokonnien Toni Pikkarainen puolitoista minuuttia Mannista hitaammalla ajalla.

Naisista ainoastaan Vauhtivuokkojen Pirkko Pennala oli uskaltautunut maratonille. Pennalan ajasta 4.07.06 sai naisista kahdeksanneksi parhaat pisteet.

Puolimaratonilla oli eniten osanottajia. Puolikkaan kolmen kärki erottui heti alussa. Heitä seurasi vähän matkan päässä isompi ryhmä. Kiertäjistä nopeinta vauhtia piti Hauhon Sisun Felix Hannelin. Hannelin loppuaika 1.19.13 riitti maratonjuoksijoiden ajat huomioiden kolmanneksi. Tosin jossiteltavaa jäi Hannelin matkavalinnasta, sillä viime vuoden maratonjuoksun ajallaan hän olisi saanut jonkin verran enemmän pisteitä. Toiseksi nopein kiertäjä oli KK Länsi-Uusimaan Magnus Hellström viisi minuuttia voittajaa heikommalla ajalla. Hauhon Sisun Samuli Rantala oli kolmanneksi nopein kierroksen puolimaratonilla ajalla 1.24.19. Kiertäjistä kahdeksan alitti puolen toista tunnin ajan.

Naista Kalevan Kierroksen juoksussa nopeinta vauhtia piti tänä vuonna KK Länsi-Uusimaan Nina Ljungqvist-Sarparanta ajalla 1.40.50. Nina paransi omaa aikaansa viime syksystä kahdella minuutilla.

Toiseksi juoksi Kuusankosken Urheiluseuran Anni Heiskala vajaa puoli minuuttia voittajaa heikommalla ajalla.

Vauhtivuokkojen Sanna Supposen aika, 1.42.28, riitti kolmanteen sijaan.

Kolmen lajin jälkeen Kierroksella kolmen kärjen tilanne säilyi ennallaan. Tosin Järvenpää sai kavennettua Mannisen johtoa lähes sadalla pisteellä. Mannisen johto ennen soutua on vain kuusi pistettä. Kolmatta sijaa vankisti Pikkarainen kohtuullisella juoksullaan.

Naisissa kärkipaikkaa pitää edelleen Kensuttarien Kirsi Korpijärvi, joka juoksu puolikkaalla ajan 1.44.39. Samoin kakkossija säilyi Kuusankosken Urheiluseuran Mirva Hilanderilla puolimaratonin ajalla 1.48.50. Kolmanneksi naisten kokonaistilanteessa nousi Kuusankosken Urheiluseuran Anne Rasku. Raskun puolikas maraton meni aikaan 1.52.03.

Joukkuekisan kärjessä tilanne ei muuttunut juoksun jälkeen. Hauhon Sisun joukkue johtaa ja toisena on KK Länsi-Uusimaan joukkue ennen Kuntokonnia.

Myös naisten joukkuekisassa järjestys ei muuttunut. Kuusankosken Urheiluseura lisäsi johtoaan kolmen lajin jälkeen. Toisena jatkaa Vauhtivuokot ennen KK Länsi-Uusimaata.