Kalevan Kierroksen luistelu 2024

,

Hannu Manninen KK-luistelun nopein

Kalevan Kierros 2024 käynnistyi luistelulla Seinäjoella. Matkana oli 30 km eli 75 kierrosta tekojäällä. Tosin tänä vuonna oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus saada suorituspiste myös lyhyemmästä luistelusta. Pidemmällä matkalla luistelijoita oli hieman vajaa 170. Heidät oli jaettu viiteen erään. Toinen ja kolmas erä olivat ns. kuumia eriä, joihin pääsi aikaisempien vuosien tilastoaikojen perusteella. 10 km luisteluun osallistui 11 luistelijaa.

Ensimmäinen erä kärsi hieman yön aikana sataneesta lumesta. Rata oli jäädytetty perjantaina ennen sateen alkua. Lauantaiaamuna satoi vielä hieman lunta, joten rata vain aurattiin ennen ensimmäisen erän starttia. Muissa erissä rata saatiin jäädytettyä ennen lähtöä. Lämpötila oli optimaalinen koko päivän ajan, sillä pakkasta oli vain muutama aste. Kalevan Kiertäjillä kävi kyllä aikamoinen tuuri luistelun suhteen. Tammikuun aikana oli useampi pakkasjakso, jolloin pakkasta oli yli 20 astetta. Myös lumisadepäiviä oli alkutalvesta ollut huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina. Sen lisäksi Seinäjoen tekojääradan jäädytysputkistoon oli tullut vuoto, joka esti tekojään jäädyttämisen plussakeleillä. Jää meni käyttökieltoon heti KK-luistelun jälkeen.

Ensimmäisessä erässä kaksikko Johanna Herranen ja Pekka Pakkanen karkasivat heti lähdössä muilta ja ottivat muut kiinni kisan aikana useammalla kierroksella. Kirimaalit menivät tasan kärkikaksikolle.

Pekka Pakkanen voitti ensimmäisen erän

 

Lopulta Pakkanen karkasi hieman ennen matkan täyttymistä voittoon ajalla 1.05.17. Herranen oli toinen 18 sekuntia heikommalla ajalla.

Johanna Herranen oli ykköserän selkeä kakkonen

Erän kolmannesta sijasta kamppailivat Hannes Hokkanen ja Juuso Nurminen. Hokkanen oli kirimaalien kohdalla edellä ja sai niistä 10 sekunnin bonukset. Loppua kohden kiristänyt Hokkanen oli erän kolmas ajalla 1.08.20.

Hannes Hokkasen vauhti retkiluistimilla riitti erän kolmanteen tilaan.

Toisessa erässä Hannu Manninen lähti heti lämmittelykierroksen jälkeen irti muista kärkipään luistelijoista. Tomi Huttunen yritti saada Mannista kiinni, mutta ei ihan siinä onnistunut. Manninen saavutti muun kärkiletkan 20 kierroksen jälkeen. Ensimmäisen kirin jälkeen kärkiletkaan kuuluivat Mannisen lisäksi Jouni Nurminen, Huttunen, Kirsi Korpijärvi ja Aki Mustonen. Lopussa Nurminen pääsi vielä hieman karkuun muilta, mutta ei saavuttanut Mannisen kierroksen etumatkaa. Manninen voitti toisen erän ajalla 52.10 ja Nurminen tuli toiseksi ajalla 52.33. Maaliin kolmantena tullut Mustonen jäi lopputuloksissa enemmän kiribonuksia keränneelle Huttuselle. Viidentenä maaliin tullut Korpijärvi jäi kierroksen reilun kierroksen verran Nurmisesta ja oli selkeästi nopein naisista Kierroksella ajalla 53.26. Naisten kakkonen, Mirva Hilander, luisteli myös toisessa erässä. Hänen aikansa alitti myös tunnin vajaalla minuutilla.

Manninen vetää ja häntä peesaavat Korpijärvi, Nurminen, Mustonen ja Huttunen. Nurmisen kisa-asu oli poikkeuksellisesti maajoukkueasu.

Kolmannessa erässä muutaman vuoden jälkeen kierrokselle osallistunut Juha Prittinen ei onnistunut Mannisen tapaan irtautumaan heti lähdössä muista kärkiluistelijoista. Kärkijoukon muodostivat Prittinen, Matti Huttunen, Toni Pikkarainen, Jari Ylänne ja Heikki Aavajärvi. Viisikko pysyi kasassa ensimmäiseen kiriin saakka.

Prittisellä riitti matkan aikana ohituksia.

Hieman 10 km jälkeen Prittinen karkasi muilta ja saavutti muun kärkiryhmän ennen 20 km välikiriä. Aavajärvi ja Ylänne tippuivat kolmen kärjestä ennen maalia. Maaliin tuli ensimmäisenä Prittinen ajassa 53.15. Vaikka Prittisen aika oli vasta päivän viidenneksi nopein, niin täysien bonussekuntien ansiosta hän oli Kierroksen luistelun kolmas. Erän toiseksi tuli Huttunen (54.04), joka voitti loppukirissä Pikkaraisen sekunnilla.

Pikkarainen, Huttunen ja Ylänne olivat kolmoserän kärkiletkassa.

Naisten kolmanneksi nopein luistelija oli kolmannessa erässä luistellut Suvi Sorvakko ajalla 1.01.57.

Suvi Sorvakko vetovuorossa kolmoserässä.

Neljännessä erässä tehtiin Kalevan Kierroksen historiaa. Onni Siltala osallistuu kierrokselle sarjassa M90. Onni oli ilmoittautunut ilmoittautunut 10 km matkalle. Muista lyhyemmän matkan luistelijoista poiketen hänelle oli annettu lupa luistella neloserässä. Muutamasta kaatumisesta huolimatta Onni sai oman suorituksensa luisteltua ja sai suorituspisteen ensimmäisestä lajista.

Harvassa ovat ne, jotka vielä 89-vuotiaana vetävät pikaluistimet jalkaan ja lähtevät mukaan Kalevan Kierroksen luisteluun.

Neloserässä Markus Anttila lähti heti omaan vauhtiinsa ja luisteli vähintään kahdella kierroksella kiinni muut ja loppuajaksi tuli 1.03.59 Anttilan jälkeen muu kärkiryhmä oli erittäin tasainen. Maaliin tultiin kymmenen hengen ryhmänä vähän alle 1.06 ajassa. Kirimaalien ansiosta toiseksi tuli Petri Soikkeli ennen kolmanneksi sijoittunutta Eero Markkilaa.

Markus Anttila veti retkiluistimilla hienon luistelun neloserässä.

Neljännessä erässä oli myös tämän vuoden kierroksen nuorin osanottaja eli Touko Hyvärilä, joka on vasta 17-vuotias. Näinollen tämän erän nuorimman ja vanhimman ikäero oli 72 vuotta.

 

 

Touko Hyvärilä oli kisan nuorin osanottaja.

Viitoserässä olivat nautiskelijat ja 10 km luistelijat. Kirimaaleja tässä erässä ei ollut. Erän nopein oli Vesa Niskala.

Ilta oli jo hämärtynyt, kun viimeinen erä lähti liikkeelle. Erän voittaja Vesa Niskala luisteli ajan 1.17.10.